gospaejo.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i sporcie

Kuchnia

Świeże i suszone zioła w kuchni – dlaczego warto?

Świeże i suszone zioła w kuchni – dlaczego warto?

Kolorowe doniczki ze świeżymi, zielonymi ziołami to piękna dekoracja każdej kuchni czy balkonu, ale przecież hoduje się je nie tylko dla doznań estetycznych – mają podkręcać smak naszych potraw! Ponadto zioła w kuchni niosą jeszcze wiele innych korzyści, w tym m.in. zdrowotnych. Jakie zioła trzymać w kuchni i jak je stosować?

Zioła w kuchni – świeże czy suszone?

Każdy z nas dysponuje dwoma możliwościami – zioła można hodować i do przyrządzanych potraw stosować świeżo zerwane z doniczki lub używać gotowych ziół suszonych zakupionych w sklepie. Ta druga opcja na pewno jest wygodniejsza – w szafce możemy mieć nawet ponad 20 różnych gatunków ziół i stosować je w razie potrzeby. Hodowanymi w doniczkach ziołami trzeba się opiekować – podlewać i na bieżąco zużywać, ponieważ roślina z czasem wyrośnie i nie będzie wyglądać zbyt prezentacyjnie – wtedy najlepiej zioła wysiać na nowo. Ponadto gdybyśmy chcieli posiadać nawet ponad 10 różnych ziół w doniczkach, to musimy dysponować odpowiednim miejscem, które zapewni roślinom optymalne warunku do wzrostu. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się więc posiadanie w doniczkach kilku ulubionych ziół – tych, które najczęściej stosujemy, a resztę rzadziej stosowanych trzymać w postaci suszu w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jakie zioła stosować w kuchni?

Najlepiej posiadać takie zioła w kuchni, które najczęściej stosujemy – dotyczy to zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Ze świeżych ziół na pewno warto posiadać pietruszkę, koperek, bazylię czy oregano, a jeśli jesteśmy fanami tradycyjnych zup i wywarów, takich m.in. jak rosół, to także lubczyk. Bazylia na przykład świetnie pasuje do dań z pomidorów – trudno wyobrazić sobie bez niej sosy pomidorowe. Podobnie z natką pietruszki, którą właściwie można posypywać prawie każde danie. Z suszonych ziół warto posiadać majeranek, który użyjemy do dań mięsnych, a także zupy grochowej czy fasolowej. Jeśli gustujemy również w daniach bardziej orientalnych, to powinniśmy posiadać kmin, kurkumę czy mielony imbir. Dlatego zioła w kuchni powinny przede wszystkim być dobrane adekwatnie do naszych preferencji smakowych, dzięki temu na pewno będziemy je na bieżąco zużywać.

Dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Zioła w kuchni poza tym, że podkręcają smak i efektownie wyglądają, to posiadają także właściwości zdrowotne. Przede wszystkim zbawiennie działają na nasz układ trawienny przyspieszając przemianę materii i zapobiegając ewentualnym wzdęciom i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, np. majeranek, rozmaryn czy mięta. Niektóre zioła świetnie również zastępują sól, np. bazylia, oregano czy liść laurowy. Nie można także pominąć tego, że zioła są bogate w różnego rodzaju witaminy i sole mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto są one także skarbnicą antyoksydantów, olejków eterycznych i wielu innych nieprzecenionych substancji aktywnych. Jakie mikroelementy znajdziemy w ziołach? Jest to m.in. witamina C, A, B1, B2, fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń oraz wiele innych.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.