gospaejo.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i sporcie

DietaZdrowie

Przepis na brokuły do obiadu – dlaczego warto i jak przyrządzać to warzywo?

Przepis na brokuły do obiadu – dlaczego warto i jak przyrządzać to warzywo?

O tym, że warzywa należy jeść, wszyscy wiemy, ale ważne jest także, aby nie było to wciąż to samo warzywo – codzienną dietę warto urozmaicać o różne warzywa – dzięki temu dostarczamy swojemu organizmowi wielu różnych witamin oraz pierwiastków niezbędnych w funkcjonowaniu wszystkich naszych układów. Warto do posiłków włączyć także brokuły.

Zielony kwiat o specyficznym smaku

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, która znana była już w starożytności, a za jej przodka uważa się kalafiora. Ma postać dużego zielonego kwiatu na mięsistej łodydze, który składa się z mniejszych kwiatostanów, tzw. różyczek. Od kalafiora różni się przede wszystkim kolorem – kwiatostan jest ciemnozielony, a łodyga nieco jaśniejsza. Brokuł ma charakterystyczny smak, który nie wszyscy lubią, ale prawidłowe przygotowanie sprawi, że może on zyskać na swoim aromacie. Nie występuje on naturalnie w przyrodzie, więc wszystkie okazy pochodzą z uprawy. Może być on dodatkiem do dania głównego, a także stanowić osobne danie – wszystko zależy od tego, w jaki sposób go podamy – przepis na brokuły do obiadu powinien uwzględniać także prawidłowe gotowanie – wtedy warzywo ma lepszy smak i nie traci swoich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze kalafiora – jak go gotować?

Brokuły zawierają duże ilość wartościowych witamin, minerałów, a także innych składników aktywnych. Przede wszystkim są bogate w takie witaminy jak C, B1, B2, B3, B6, B9, A oraz K, a także pierwiastki wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto warzywo to zawiera także sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem i ma działanie antynowotworowe. Aby jednak warzywo nie traciło swoich wartości odżywczych, to należy je właściwie przygotowywać, o czym przypomina prawie każdy przepis na brokuły do obiadu. Brokuły można gotować zarówno w wodzie, jak i na parze. Jeśli robimy to w wodzie, to należy wrzucać brokuły podzielone na różyczki bezpośrednio na wrzątek. Po ugotowaniu można zahartować je zimną wodą, dzięki czemu brokuł nie straci koloru oraz chrupkości, co szczególnie jest ważne, jeśli ma być on składnikiem sałatki. Długość gotowania zależy od naszych preferencji – na półtwardo gotujemy 4-5 minut, a na miękko 6-7. Warto do wody dodać odrobinę soli oraz cukru, a także liść laurowy – dzięki temu brokuł będzie miał lepszy smak.

Brokuły do obiadu – jak przygotować?

Najprostszy przepis na brokuły do obiadu to po prostu ugotować je wedle swoich preferencji w wodzie lub na parze. Jeśli jednak chcemy nieco poprawić ich smak, to można polać je po ugotowaniu bułką tartą przesmażoną na maśle, czyli jak tradycyjnego kalafiora. Oczywiście istnieje jeszcze niejeden przepis na brokuły do obiadu – można podać je między innymi jako sałatkę z dodatkiem pomidorów i sosu jogurtowo-majonezowego. Ponadto brokuły do obiadu można również podać w postaci pierwszego dania, czyli zmiksowanej zupy. Ugotowanego brokuła można stosować jako dodatek do zapiekanek, a nawet pizzy. Dzięki temu wzbogacamy różne dania w to wyjątkowe warzywo o właściwościach zdrowotnych.

CZESKAGOSPODA

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.