Przysmaki kuchni polskiej

Tradycyjna kuchnia polska jest znakiem przemian historycznych, jakie zachodziły na terenie naszego kraju. Wpływy różnych ludów zamieszkujących Polskę przez ostatnie wieki sprawiły, że to, co obecnie uważamy za polskie jadło, ma pewne cechy kuchni niemieckiej, żydowskiej, rusińskiej, a nawet tureckiej czy włoskiej.

 

Najpopularniejsze potrawy kuchni polskiej

  • pierogi - w innych krajach jest to już niemal symbol naszego kraju. Uwielbiane zarówno przez Polaków, jak i gości z zagranicy, są smaczne, sycące i występują w licznych wariantach. Możemy więc zdecydować się na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, lub w wersji na słodko z owocami czy serem - nawet właściciele najbardziej wymagających podniebień znajdą tu coś dla siebie.
  • bigos - to kolejne charakterystyczne polskie danie. Jeżeli ma być on przyrządzony prawidłowo, musi zawierać porządnie ukiszoną kapustę, śliwki, grzyby oraz mięso. Równie ważne jest odpowiednie przyprawienie mieszanki.
  • schabowy z ziemniakami - tradycyjny polski obiad domowy choć Polacy nie mają monopolu na kotlet schabowy, jego podawanie z zasmażaną kapustą i posypanymi koperkiem ziemniakami jest tak popularne w naszym kraju, że danie to stało się jednym ze sztandarowych w polskiej kuchni - dla niektórych z nas stanowi wręcz katalizator rodzinnych wspomnień związanych np. z niedzielnymi obiadami u babci.
  • rosół - podawany najczęściej z makaronem, stanowi kolejne typowo polskie danie, przywodzące na myśl rodzinne posiłki podczas niedziel spędzanych u dziadków. Bardzo pożywny i sycący sam w sobie, może również stanowić podstawę do innych zup - np. klasycznej polskiej „pomidorówki”.
  • żurek - obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup wywodzących się z naszego kraju. Tradycyjnie przygotowywana na zakwasie z mąki razowej i gotowana z grzybami, serwowana jest z mięsem, ziemniakami i charakterystyczną połówką jajka na twardo.
  • flaczki - danie to jest tak specyficzne, że nawet wśród Polaków nie ma zbyt wielu zwolenników. Warto jednak zwalczyć niechęć - jeżeli spróbujemy flaków, przekonamy się, że są one zaskakująco sycące i smaczne.

pierogi

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.