Co podać na weselny obiad?

Jesteś na etapie organizacji wesela? Zapewne wiesz, ile czasu i energii pochłaniają przygotowania. Wynajem sali, znalezienie fotografa i kupno strojów dla Państwa Młodych to niełatwe zadanie, ale jest coś, co często stanowi jeszcze większe wyzwanie. Dla wielu par najtrudniejszy jest wybór menu weselnego. Niekiedy trzeba się sporo natrudzić, by trafić w gusta nie tylko swoje, ale  i gości, choć i tak nigdy nie ma gwarancji, że spełni się oczekiwania wszystkich, co do serwowanych potraw. Czym zatem się kierować przy wyborze dań głównych, by zadowolić jak najwięcej bliskich? W poniższym artykule podpowiemy Ci, jakich potraw nie może zabraknąć na weselnym stole a z czego lepiej zrezygnować.

Weselny obiad – na jakie potrawy warto postawić?

Weselne menu powinno się ustalać na podstawie preferencji smakowych Państwa Młodych i gości. I o ile problemu nie stanowi wybór dań, który najbardziej odpowiada Młodej Parze, problematyczne może być sprostanie oczekiwaniom najbliższych. Mianowicie nie zawsze wie się, co je kuzynostwo, a po co sięga ulubiona ciocia. Często trudno też zadowolić zarówno dzieci, jak i starszych gości. Co w takiej sytuacji zrobić? Warto przede wszystkim dopasować menu do stylu, w jakim organizowane jest wesele. Jeśli klimat wesela nawiązuje do wiejskiego stylu, należy postawić na staropolskie, a nie orientalne potrawy. Jeśli jednak planujesz wesele w nowoczesnym stylu, możesz wybrać nieoczywiste rozwiązania, przy czym musisz pamiętać o tym, by wybierać dania, które mogą smakować większości.

Zwykle najlepszym rozwiązaniem jest wybór klasycznego menu, które składa się z tradycyjnych, polskich dań. Takie potrawy często wpisują się w gusta większości, a Ty masz pewność, że Twoi goście nie opuszczą wesela głodni. Zazwyczaj największym powodzeniem wśród Par Młodych cieszą się zestawienia typu zupa (najczęściej rosół, żurek lub krem pomidorowy) oraz drugie danie, na które składają się porcje mięsa przyrządzane na różne sposoby wraz z dodatkami typu ziemniaki (gotowane lub pieczone), kluski śląskie, bukiet surówek i gotowane warzywa. Wśród mięs króluje klasyka: panierowany kurczak, filet z kurczaka w sosie, zrazy wołowe, kotlety de vollaile, pieczone udka, karkówka czy schab w sosie. Dla dzieci warto z kolei zamówić np. nuggetsy z kurczaka. Dobrze, gdy na stole pojawia się też ryba.

Przygotowując menu na weselny obiad, należy też wcześniej zorientować się, czy wśród gości nie ma wegetarian lub osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jeśli takowe są, warto zadbać o ich komfort i zapewnić im alternatywy dla mięsnych potraw lub dań, które np. zawierają laktozę. W większości restauracji dania wegetariańskie są standardowo dołączane do menu, tak, by każdy gość znalazł odpowiednią dla siebie potrawę. Organizacja wesela w naszej restauracji Gospa Ejo to przede wszystkim odpowiedź na Twoje oczekiwania, dlatego menu ustalamy indywidualnie przed każdą uroczystością. W naszym lokalu znajdziesz dania przygotowywane z najwyższej jakości składników, które przyrządzone z dbałością o każdy szczegół i podane w estetyczny sposób, z pewnością nie zawiodą ani Ciebie, ani Twoich najbliższych.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.