Barszcz biały czy czerwony? :)

Barszcz biały i barszcz czerwony to tradycyjne dania, których nie może zabraknąć na polskim stole. Czym się jednak różnią i kiedy są podawane?

Barszcz biały – najważniejsza z wielkanocnych potraw

Barszcz biały – a w niektórych regionach żurek – to nieodłączny element wielkanocnego posiłku. Serwowany jest najczęściej z dodatkiem jajka na twardo i białej kiełbasy pokrojonej na plasterki. Swój charakterystyczny, delikatny i zarazem kwaśny smak ta lekka zupa zawdzięcza zastosowaniu octu spirytusowego lub wody po kiszonych ogórkach albo kapuście. Ich intensywność zostaje załagodzona dodatkiem w postaci cukru, majeranku i innych przypraw. Możemy urozmaicić barszcz biały, podając go z jajkiem sadzonym lub w koszulce.

Jeżeli planujemy wielkanocny obiad dla dużej rodziny lub okolicznościowy poczęstunek w firmie, doskonałym pomysłem będzie zamówienie barszczu białego oraz innych świątecznych dań w restauracji oferującej obiady domowe z dowozem. Dzięki temu otrzymamy pyszny posiłek przyrządzony zgodnie z tradycją i z użyciem najwyższej jakości składników. Zaoszczędzony w ten sposób czas będziemy mogli poświęcić na organizację innych elementów uroczystości.

 

Barszcz czerwony jako wizytówka Bożego Narodzenia

Z kolei barszcz czerwony nieodmiennie kojarzy nam się z pięknie udekorowanym wigilijnym stołem i atmosferą świąt. Szczególnie, gdy serwowany jest w formie bardzo gorącej z dodatkiem uszek, pasztecików lub grzybów. Dobrze przyrządzony barszcz czerwony ma bogaty, intensywny smak i przyjemny aromat, który roznosi się po całym domu.

Wadą tego dania jest fakt, że choć jego przygotowanie nie jest skomplikowane, zajmuje jednak bardzo dużo czasu. Musimy zabrać się do niego przynajmniej w przeddzień wigilii – by zupa oraz jej przyprawy i składniki miały szansę przegryźć się w ciągu nocy, dając efekt w postaci wspomnianego smaku i aromatu.

Niestety, natłok zajęć i obowiązków związanych z organizacją wieczerzy wigilijnej, ozdobieniem mieszkania, zaproszeniem gości i kupieniem dla nich prezentów zazwyczaj angażuje nasze myśli w znacznym stopniu. Nie zawsze więc pamiętamy o barszczu, który poprzedniego dnia odstawiliśmy w odosobnione miejsce, by nie zawadzał nam podczas przygotowań. By nie popełnić gafy i nie zapomnieć o tym najważniejszym daniu na wigilijnym stole, zamówmy je w restauracji oferującej catering i obiady domowe.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.